Het maken van fijn lobbig melkschuim is best lastig en vergt een hoop oefening. De Silvia schuimt zeer goed op, echter zit er maar een boiler in, daarom kost het meer tijd om te wisselen tussen de zet- en stoomtemperatuur. Deze gaat van 105 °C naar 150 °C. Het is dus heel belangrijk om niet te wachten tot het lampje uitgaat bij 150 °C, dan val je in een dal, omdat de temperatuur en dus ook de druk te snel afneemt. Het beste is om op te schuimen wanneer de temperatuur de berg opklimt. De beste temperatuur en kracht ligt rond de 137 °C, dit is handig voor als er een pid op je Silvia zit. Zo niet, dan is een andere methode aan te bevelen: na het zetten van een espresso de zetknop uit, de filterdrager eruit en doorspoelen, dan de stoomknop aan en de stoomkraan een beetje open, zodat het overtollige water uit de boiler kan om stoom te kunnen ontwikkelen. Na 85-90 sec. wachten is de temperatuur rond de 137 °C, dit is de ideale temperatuur om op te schuimen.
Gebruik bij voorkeur verse volle (biologische) melk, niet warmer dan 7 °C in een kannetje met een bolle buik. Tot 25 °C zuig je enkele millimeters onder het oppervlakte lucht aan, stretchen heet dit, het geeft een geluid van een scheurende krant, dit vergt een vaste hand en veel gevoel. De temperatuur is goed met een hand aan de onderkant van de kan te voelen, maar een thermometer is zeker in het begin aan te raden! Bij 25 °C, iets handwarm, krijg je dunne latte-art melkschuim, ga je langer door dan wordt het schuim steeds dikker voor een klasieke cappuccino. Tenslotte de melk verder opwarmen tot hooguit 65 °C door het pijpje iets dieper in de melk te houden. Belangrijk is om de melk in beweging te houden, liefst met een draaikolk, dit kan verticaal of horizontaal. Na het opschuimen eerst het stoompijpje schoonmaken met een nat doekje om aankoeken van oude melkresten te voorkomen en het stoompijpje even doorblazen. Nu kan je de melk walsen tot er een zijdeachtige glans ontstaat, hierna eventueel met de onderkant van de kan kloppen op een ondergrond om de grotere bellen weg te krijgen. Nu is het microschuim klaar voor een heerlijke cappuchino of latte.
Bij de Silvia is het beter om eerst een espresso te zetten en daarna op te schuimen, omdat na het opschuimen de temperatuur flink terug gekoeld moet worden, dit duurt wel 3 minuten voordat de temperatuurs schommeling tot rust komt om een espresso te zetten.