Tuning

Tuning is het apparaat technisch verbeteren of het uiterlijk veranderen. Als liefhebber van techniek en koffie ben ik persoonlijk meer geïnteresseerd in het verbeteren van het zetproces dan in opsmuk. Waarom een espressomachine tunen, werkt ze dan niet goed? Nee het kan altijd beter, daarom zijn er vele modificaties verzonnen om de Silvia nog beter te maken. Wereldwijd is de Silvia de meest getunede espressomachine, hieronder wat mogelijkheden.

Tuningsmogelijkheden

  • Het overdrukventiel (OPV) verlagen naar 9 bar, dit geeft een zachtere en rondere smaak en minder kans op kanaalvorming in de koffiepuck. Bij de nieuwere V2 gaat dat eenvoudig door de OPV iets uit te draaien, bij de V1 gaat dat op een andere manier, maar dit is een stuk lastiger. Hierbij heb je wel een goede manometer nodig. 
Overdrukventiel (OPV)

Overdrukventiel (OPV)

  • Een andere Ulka pomp die 7 dB stiller is en langzamer de druk opbouwt, waardoor dit werkt als een pre-infusie, daardoor komen er meer smaken vrij en minder bitters in de espresso, omdat je met een grovere maling een zelfde extractie hebt. 

  • Het vervangen van de koffiezet thermostaat door een pid, dit is een digitale thermostaat regelaar, deze is vele malen nauwkeuriger en reageert sneller. Hierdoor is er geen coldflush meer nodig voor het zetten van een espresso. Dit geeft vooral erg veel gemak en consistentie bij ieder shot. Ook kan je je smaak aanpassen door temperatuur hoger (meer bitter) of lager (meer zuur) te zetten. Ze zijn er in vele soorten en maten, van eenvoudig alleen voor zetten, tot zeer geavanceerd met pre-infusie en stoomcontrole. Ook zijn er versies die je via je laptop of mobiel aanstuurt. 
PID van Auber

PID van Auber

  • Een ander lasergemaakt filterbakje van Rancilio (40-100-102), die erg lijkt op de bekende VST bakjes. Dit geeft een zachtere en meer romige smaak dan de oudere bakjes. Vanaf de V3 is dit al standaard. 

  • Een zwaardere filterdrager houd meer warmte vast, waardoor je minder kans hebt op zure koffie, de nieuwere modellen hebben dit standaard. Nog mooier is een bodemloze filterdrager, hierbij kan je de uitstroom zeer goed bestuderen en signaleren als het tampen en de verdeling, WDT, van de koffie niet goed is gedaan. De WDT kan je doen door omroeren van het maalsel, een maler met doser heeft hier vaak minder last van.
Bodemloze filterdrager

Bodemloze filterdrager

  • Het plaatsen van een mini expansievat, dit geeft een enorme geluidsreductie van zeker 8 dB en verminderd de trillingen van het vibratiepompje, waardoor je een vloeiende druk op je puck krijgt zonder enorme pieken. 

  • Het plaatsen van een drukmeter is handig om de drukverloop in de gaten te houden. Dit is meer iets optisch, maar zeker ook functioneel.
Getunede Silvia met drukmeter

Getunede Silvia met drukmeter

  • Met een variabele drukregeling kan de ideale drukverloop nagebootst worden van een hevelmachine. Dit kan elektronisch met een reostaat of MOSFET, maar dit kan de levensduur van de pomp of machine verkorten. Om dit probleem op te lossen, heb ik een mechanische drukregeling gemaakt waarmee ik de druk kan regelen met een kraan en een tweede OPV. Ook is een elektronische programmeerbare drukregeling mogelijk in combinatie met een pid, dit heet pressureprofiling. 
  • Met isolatiemateriaal kan de boiler geisoleerd worden om het stroomverbruik te verlagen, dit scheelt al snel de helft!
Geïsoleerde boiler

Geïsoleerde boiler

  • Met het isoleren van de pomp kan ook het geluid gereduceerd worden. 

  • Met het plaatsen van led verlichting kan het zetproces gevolgd worden bij te weinig licht. 
Verlichte Silvia

Verlichte Silvia