Gebruik

Opstarten

Eerst de watercontainer met water vullen, het liefst met vers water uit de ontkalkings kan of een andere anti kalk filter. Deze zorgt voor aanzienlijk minder kalkvorming in het apparaat, dit is het grootste probleem van een espressoapparaat en voorkomt een hoop dure reparaties. Ook zorgt de filter voor zachter water wat de smaak van een espresso ook zachter maakt. Controleer eerst bij je waterleiding bedrijf wat de Ph en Dh (Gh + Ch= Duitse hardheid) waarde van het kraanwater is. Het is verstandig om dit eerst met een test setje, verkrijgbaar bij een aquarium/vijver zaak, na te meten na filtratie van het ontkalkte water. Het meest ideale is een PH (zuurgraad) rond de 7 Ph en DH (kalk) rond de 4. De Ph waarde mag niet lager komen dan 6.5 Ph, omdat dit corrosief is voor de boiler en leidingen van de machine. De Dh waarde moet rond de 4 Dh liggen voor de beste smaak, dit mag iets afwijken maar minder kalk geeft meer kans op corrosie, omdat de Dh waarde al buffer werkt voor de Ph. Een hogere Dh verhard de smaak en zorgt voor kalksteen afzetting in de boiler. Als door de filter te lage waardes worden verkregen, dan kan je standaard iedere keer een hoeveelheid kraanwater bijmengen. (bv twee delen gefilterd water en een deel kraanwater)

Kapotte boiler door kalk

Kapotte boiler door kalk

Na het inschakelen van de machine, altijd eerst de boiler vullen met water (ontluchten), dit doe je door de stoomkraan te openen en de pompknop (middelste van de 3) aan te zetten, totdat er een goed straaltje water uit het stoompijpje komt. Hierna kan de stoomkraan dicht en pompknop uit, de boiler is nu gevuld. Doe dit ook altijd nadat je klaar bent met het opschuimen! Als dit niet gedaan wordt, dan kan de boiler oververhit raken, waardoor de oververhittingsthermostaat uitspringt en de hele machine uitzet! Deze zit aan de zijkant van de boiler met het rode knopje, door deze weer in te drukken reset je de machine.

Het duurt 20 minuten voordat de machine volledig opgewarmd en klaar voor gebruik is. Je kan dit opwarmen versnellen door na 5 minuten gewoon opwarmen de stoomknop 40 seconden in te schakelen, dan is ze in 10 minuten totaal opgewarmd. Zorg dat de filterdrager er losjes inzit en de kopjes op de warmhoudplaat staan, dan kunnen deze ook opwarmen. Als dit niet het geval is, dan geeft dit zure koffie door het temperatuurverschil.