Silvia

Tweedehands

De Silvia is degelijk gebouwd, tijdloos, onderdelen goed verkrijgbaar en eenvoudig te repareren. Het is daarom een afweging om een gebruikte te kopen, dit is een goed alternatief. Een gebruikte heeft natuurlijk wel gebruikssporen en een nieuw apparaat niet en bovendien heeft deze fabrieksgarantie. De prijs van een tweedehands apparaat wordt dan ook niet alleen door de ouderdom bepaald, maar zeker ook door onderhoud en gebruikssporen. Zo kan een V1 die goed onderhouden is waardevoller zijn dan een niet onderhouden V3. Helaas is het merendeel dat tweedehands wordt aangeboden niet goed onderhouden en wordt vaak niet voor niets weg gedaan, aangezien de eigenaar het onderhoud teveel moeite vindt, door onwetendheid over onderhoud of te veel geld vindt kosten. Door het slechte onderhoud functioneert het apparaat niet meer naar behoren, waardoor er geen fatsoenlijke espresso mee te zetten is.

V1

Bij de V1 en oudere V2 komt het geregeld voor dat het verwarmingselement stuk is, de boilerpakking niet meer goed is, de kraan versleten is, de pomp matig als deze ouder dan 10 jaar is, de OPV niet goed werkt door kalkvorming, roestvorming van het frame en de zetgroep en drieweg klep dicht zitten door koffievetten. Het grootste probleem van espressomachines is het niet gebruiken van ontkalkt water, waardoor er een enorme hoeveelheid kalk gaat ophopen in de boiler en de leidingen. Ook is het beter om de oude koffiethermostaat, de blauwe, te vervangen voor een nieuwe bruine versie die een kleinere swing heeft, dus voor minder oververhitting zorgt.

Kortsluiting door waterlekkage

Kortsluiting door waterlekkage

Lekke boilerpakking

Lekke boilerpakking

Verstopte zetgroep

Verstopte zetgroep

Roestvorming op het frame

Roestvorming op het frame

V2

De (nieuwere) V2 heeft dezelfde problemen als de V1, maar het verwarmingselement, de boilerpakking en de pomp zijn vaak in betere staat, omdat ze nieuwer en dus vaak minder gebruikt zijn.

V3 en V4

De V3 heeft wat meer kans op roestvorming door de water gedragen lak. Ook het kunststof beschermkapje is vaak beschadigd en bladdert af. De pomp zit er vaak scheef in en hangt vaak half op de bodem door de stugge metalen pompslang, dit zorgt voor veel resonantie.

Al met al is een tweedehands altijd de moeite waard om een tweede leven te geven, vooral als je zelf handig bent of zoek iemand die dit kan doen. Maar let wel op, want het gaat tenslotte wel om water in combinatie met elektriciteit!